Vragen

Overweeg je om een airco te kopen en te laten installeren door Eekels Airconditioning, maar heb je nog een aantal vragen?

Eekels Airconditioning veelgestelde vragen over airco

Veelgestelde vragen en antwoorden over airconditioning

Ben jij van plan om een airconditioner te kopen en te laten installeren door Eekels Airconditioning, dé erkende airco installateur in de regio Limburg, Brabant en Gelderland, maar heb je nog een aantal vragen over airconditioning? Lees dan zeker verder... Wij geven je op deze pagina de antwoorden op een aantal van de meest gestelde airco vragen van onze klanten.

Heb je misschien een vraag die hier niet bij staat of wil je meer informatie? Neem dan gerust contact op met airco installateur Eekels Airconditioning om je vrijblijvend te laten informeren over de mogelijkheden voor jouw behoeften en persoonlijke situatie. Nadat we jouw bericht hebben ontvangen nemen wij zo spoedig mogelijk contact met je op.

Dat een airconditioning in je huis of op je werkplek voor een comfortabele temperatuur en binnenklimaat kan zorgen is bij de meeste mensen wel bekend. Toch is er ook best veel nog niet bekend over airconditioning. Wist jij bijvoorbeeld dat een airconditioning ook een warmtepomp is waarmee je heel energiezuinig je woning of bedrijfsruimte kunt verwarmen. Zo bestaan er dus ook nog een heleboel misverstanden over airconditioning, ziek worden door de airco bijvoorbeeld, is zo'n verzinsel wat niet voor iedereen duidelijk is. Op deze veelgestele vragen pagina vind je een selectie van de meestgestelde vragen en antwoorden over airconditioning die aan ons gesteld worden door klanten.

Veelgestelde airco vragen

Overweeg jij om een airconditioning te kopen?

Ben jij van plan om een airco te kopen en te laten installeren door een vakman, maar heb je nog een aantal vragen?
Wij geven je antwoord op al jouw airconditioning vragen in een gratis airco adviesgesprek! Maak meteen een afspraak.

Kan airconditioning nog meer dan koude lucht uitblazen?

Jazeker. Een airconditioning kan bijvoorbeeld de lucht zuiveren en ontvochtigen. Maar wat nog belangrijker is om te weten, dat een moderne airconditioning ook heel goed in staat is om je woning of werkplek te verwarmen. Omdat dat verwarmen gebeurt met warmte uit de buitenlucht is dat een heel duurzame manier van verwarmen die ook nog eens een fikse besparing op de gasrekening oplevert!

Maken airconditioners veel lawaai?

Een airconditioning maakt altijd wat geluid, net zoals ieder ander elektrisch apparaat wat je in huis hebt. De meeste airco systemen die wij verkopen zijn heel stil terwijl ze zorgen voor een perfect binnenklimaat, natuurlijk produceren ze op de hoogste stand meer geluid maar dat is altijd een tijdelijke situatie. Is de gevraagde temperatuur bereikt? Dan schakelt de airco automatisch over naar een lagere en dus stillere stand. Binnen produceert een airco in het gunstigste geval zelfs niet meer dan maar 20dB aan geluid! Dat is bijna onhoorbaar, vergelijkbaar met het geluid van ritselende blaadjes of gefluister.

Kan je ziek worden van airconditioning?

Het antwoord is nee. Een airconditioning koelt en droogt de lucht, daar kan je niet ziek van worden. Sterker nog; een airco trekt o.a. pollen uit de lucht, voor bijvoorbeeld hooikoortspatiënten is het dus zelfs letterlijk een verademing. Het is wel heel belangrijk dat de airco installatie goed onderhouden wordt zodat alles naar behoren werkt, net als je CV-ketel of de auto.

Is airconditioning duur?

Wanneer je een airconditioning installatie gaat aanschaffen kost dat natuurlijk geld, net als de aanschaf van andere apparaten. Maar door de lange levensduur van een airconditioner is de afschrijving op de airco best wel laag, tel daarbij de besparing op stookkosten op en dan is het de investering dubbel en dwars waard. Voor bedrijven bestaat de mogelijkheid om subsidie te krijgen voor de aanschaf van een airconditioner.

Gebruiken airco’s heel veel elektriciteit?

Airconditioners gebruiken vanzelfsprekend net als alle andere elektrische apparaten energie. Maar de energie zuinige airconditioning systemen geplaatst door Eekels scoren wél zeer hoog als het om energie-efficiëntie gaat. En de airconditioners zijn uitgerust met de laatste nieuwe technisch innovaties die een zeer belangrijke rol spelen bij het verminderen van energieverbruik.

Moet ik de ramen en deuren dichthouden als de airco aan staat?

Het is niet strikt noodzakelijk om ramen en deuren dicht te houden, maar je kunt je natuurlijk de vraag stellen of het gewenst is om deuren en ramen open te zetten als de airconditioner aan is, zeker als de buitentemperatuur (sterk) verschilt van wat je binnen wil. Het energie-verbruik gaat omhoog en het bereiken van de gewenste temperatuur duurt langer. Als de verwarming aan is zetten we de buitendeur ook niet open. Ventilatie blijft in alle gevallen noodzakelijk.

Kan een airconditioning ook verwarmen?

Ja, de nieuwe modellen airconditioners hebben verschillende functies. Naast koelen kunnen ze ook verwarmen, zuiveren, ontvochtigen en ventileren. Een airconditioning kan dus in de koudere maanden heel goed gebruikt worden om de woning deels mee te verwarmen.

Is het koudemiddel in mijn airco installatie gevaarlijk?

Nee. Eekels Airconditioning en Startklimaat past al sinds geruime tijd geen schadelijke koudemiddelen meer toe en is zelfs bijna volledig overgestapt op het nog milieuvriendelijkere koudemiddel R32. Voor de installatie van airconditioning dient de installateur wel bevoegd te zijn middels een F-gassen certificering zodat je zeker weet dat de installatie volgens de wettelijk voorgeschreven veiligheidsvoorschriften wordt uitgevoerd.

Moet ik bij vernieuwing zowel de buitenunit als de binnenunit laten vervangen?

Ja. De combinatie buitendeel/binnendeel bepaalt namelijk de capaciteit en het energieverbruik. Bovendien geeft een door de fabrikant ontworpen combinatie gewoon het beste resultaat én recht op de garantie.

Hoe vaak moet ik de airco filters vervangen of schoonmaken?

Bij dagelijks gebruik van de airconditioning installatie raden wij aan de filters 4 x per jaar te reinigen. Het is niet moeilijk; een vervuild filter kan worden uitgezogen met een stofzuiger of in sommige gevallen worden uitgewassen. Tijdens het jaarlijks onderhoud van jouw airconditioner zal een Eekels Airconditioning de filter ook controleren en zo nodig vervangen. Het is dus slim om daarover afspraken met ons te maken.

Wat is de gemiddelde levensduur van een installatie?

Er spelen verschillende factoren een rol die de levensduur van een airconditioner bepalen, maar de vuistregel is dat bij gemiddeld gebruik en regelmatig en goed uitgevoerd onderhoud de installatie zeker 12 tot 15 jaar mee moet kunnen gaan.

Wat is R32?

Een airconditioning installatie gebruikt koudemiddel om te koelen, dit koudemiddel is een zogenaamd F-gas. Schadelijke F-gassen worden in het kader van vermindering van CO2 uitstoot en het tegengaan van klimaatverandering steeds meer uitgebannen. Voor het koudemiddel in airconditioners wordt daarom gefaseerd de overstap gemaakt op een milieuvriendelijkere variant; R32. Daar merk jij als klant niets van, het milieu echter wel. Met het toepassen van R32 wordt namelijk een start gemaakt met het uitbannen van gassen met een hoog Global Warming Potential. Uiteindelijk zal voor steeds meer airconditioningsystemen de overstap gemaakt worden.

Wat is Ecodesign?

Ecodesign is een aanpak waarbij fabrikanten worden aangespoord om, bij het ontwerpen van een product, rekening te houden met de milieu-impact van het product tijdens de hele levenscyclus. Hiervoor is een Europese richtlijn vastgesteld waarin vereisten voor o.a. energie-efficiëntie van warmtepompen zijn opgenomen. Deze vereisten gelden voor alle energie gerelateerde producten (ERP’s). Warmtepompen en airconditioners zijn door hun energieverbruik ERP’s. De richtlijn onderscheidt verschillende productgroepen, ingedeeld op vermogen en groep. Elke groep heeft een eigen zogenaamde LOT kwalificatie. Zo zijn er o.a. de LOT10 richtlijn voor airconditioners tot 12 kW en LOT1 voor warmtepompen welke specifiek voor verwarmingsdoeleinden worden toegepast.

Neem vandaag nog contact met ons op

Wil jij graag weten wat de aanschaf van een airconditionings installatie inclusief montage en onderhoud kost?
Bel dan nu meteen voor een gratis en vrijblijvende maatwerk offerte voor een airco die bij jouw behoeften past.

Afspraak maken voor een gratis en vrijblijvend airco adviesgesprek

Wil jij weten wat de mogelijkheden zijn in jouw situatie en wil je graag een persoonlijk en vrijblijvend airco adviesgesprek op locatie? Wij kijken samen met jou als klant, naar de allerbeste airco oplossingen die voldoen aan al jouw behoeften en het beste passen bij jouw leef- of werkomgeving. Wij komen dan ook graag persoonlijk bij je langs om de situatie op te nemen. Vul het formulier hieronder in voor het maken van een afspraak. Na ontvangst nemen wij zo snel mogelijk contact met je op.